Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a avut o activitate prodigioasă în anul 2018 în domeniul educației media. La final de an vă prezentăm, retrospectiv, cele mai importante activități, care au contribuit la promovarea educației media în școală și în societate.
- Curriculum-ul pentru disciplina opțională Educație pentru media, treapta gimnazială. Documentul, elaborat de experții CJI și aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a dat undă verde predării Educației pentru media la treapta gimnazială, după ce în anul de studii 2017-2018 disciplina a fost introdusă la treapta primară.
- Curriculum-ul pentru disciplina opțională Educație pentru media, treapta liceală, o continuare a eforturilor CJI de promovare a educației media în instituțiile de învățământ, se află în proces de examinare și aprobare la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
- Al patrulea program de instruire pentru învățători a avut loc în luna aprilie. La instruire au participat 18 învățătoare din diverse localități ale Moldovei, inclusiv regiunea transnistreană, care au decis să predea disciplina opțională la treapta primară.
- Două programe de instruire pentru profesorii de la treapta gimnazială. Primul a fost organizat în perioada 10-12 august, iar al doilea în perioada 17-19 august, la care au participat în total 32 de profesori. Dintre aceștia, 20 de profesori predau disciplina Educație pentru media în clasele VII-VIII în anul de studii 2018-2019.
- Manualul Educație pentru media, treapta primară, în limba rusă – a fost tradus în limba rusă și tipărit în 1000 de exemplare. Astfel, aria de predare a disciplinei a fost extinsă și în clasele cu predare în limba rusă.
- O instruire pentru 15 învățătoare care predau în limba rusă. Participantele au primit gratuit 280 de manuale Educație pentru media, în limba rusă, în calitate de suport didactic pentru a putea preda disciplina la treapta primară.
- Manualul Educație pentru media, treapta gimnazială, a fost scos de sub tipar în 1000 de exemplare în luna octombrie. Dintre acestea, 536 au fost distribuite profesorilor care au participat la instruirile din luna august.
- Săptămâna Educației Media. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 22-28 octombrie. Elevii, ghidați de învățătorii și profesorii, care predau disciplina Educație pentru media, au scris articole pentru ziare, au simulat emisiuni, au organizat concursuri radio și victorine, au desfășurat flashmob-uri, au vizitat muzee și redacții – toate având în centrul atenției educația media.
- Concursul „Ce învăț la Educația media?”. Lansat în luna octombrie, în contextul Săptămânii Educației Media, concursul a încurajat elevii să realizeze materiale video pe tema educației media. În total, au fost expediate 20 de materiale, iar cei mai buni elevi au fost premiați în cadrul unui eveniment special.
- Memorandumul de Înțelegere în domeniul promovării educației media în Republica Moldova între CJI și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Documentul a fost elaborat și se află în proces de semnare la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
Educația pentru media este una din prioritățile CJI. În anul de studii 2017-2018, CJI a lansat cursul Educație pentru media, treapta primară, la acea etapă fiind implicați 26 de învățători din 25 de școli. În anul de studii 2018-2019, peste 1500 de elevi de la treapta primară și gimnazială din peste 30 de școli din Republica Moldova studiază educația pentru media la orele opționale sau la cele de dirigenție.
_____________________________
Activitățile CJI în domeniul educației media au fost susținute în anul 2018 de proiectul „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanţat de USAID Moldova şi implementat de Internews în Moldova, și proiectul „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”, implementat de CJI cu susținerea DW Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania.