Cu siguranţă, urmăreşti un vlogger preferat, probabil ai cel puţin un coleg sau prieten care şi-a lansat un vlog, iar tu te gândeşti ce-ar fi dacă… ai avea şi tu într-o zi un vlog. Dacă ai avut vreodată un astfel de gând, atunci să ştii că acest articol este pentru tine. În continuare vom pune pe cântar principalele avantaje şi dezavantaje de a avea un vlog, care te vor ajuta să iei decizia potrivită.
Vlogging-ul de zi cu zi poate avea un impact notabil. Dacă furnizezi un conţinut interesant pentru mai mulţi oameni, acesta ar putea să-ţi aducă, după un anumit timp, notorietate şi bani.
Cu toate acestea, ar trebui să cântăreşti bine avantajele şi dezavantajele vlogging-ului zilnic înainte de a începe să postezi videouri pe YouTube.
Începem cu avantajele:
1. Vlogging-ul poate fi distractiv şi antrenant
Dacă faci un vlog despre un subiect care te pasionează, aceasta îţi poate aduce multe satisfacţii. De fapt, prinzi doi iepuri deodată, te aprofundezi în domeniul care te pasionează şi în acelaşi timp împărtăşeşti emoţiile, cunoştinţele tale cu alte persoane. Acest schimb de informaţii poate fi antrenant şi foarte motivant.
2. Videourile captează momente
Videourile pot fi păstrate nu doar în memoria computerului sau telefonului tău, dar şi pe canalul personal de YouTube. Poţi revedea videourile tale ori de câte ori îţi doreşti şi din nou, mai multă lume poate afla despre tine.
3. Mai multe abilităţi tehnice și de comunicare
Ca să faci videouri virale este nevoie de cunoştinţe, inclusiv tehnice (editare, montare, adăugarea efectelor speciale). Toate aceste cunoştinţe le vei dobândi şi perfecţiona în timp, prin fiecare nou video realizat. De asemenea, este o oportunitate de a-ți dezvolta capacitățile oratorice și de comunicare în fața camerei.
4. Oameni şi prieteni noi
Odată cu lansarea unui vlog, fii pregătit/ă să cunoşti mai multă lume, oameni care îţi împărtăşesc viziunile şi te apreciază. Ei vor fi alături de tine prin comentarii, mesaje şi de ce nu, la întâlniri offline. Totuşi, la acest capitol este o latură adversă pe care o vom prezenta la dezavantaje.
5. Conţinut viral = popularitate şi monetizare
Fiecare vlogger îşi doreşte să fie urmărit de câţi mai mulţi oameni, iar munca sa să fie apreciată prin vizualizări şi evident abonarea la canal (fiecare abonat este notificat când apare un nou video). Creşterea numărului de urmăritori, în timp poate aduce bani şi, evident, popularitate. De remarcat, însă, că pentru a ajunge la asemenea performanţe este nevoie de multă perseverenţă şi consistenţă.
La rând vin şi dezavantajele:
1. Vloggingul consumă mult timp
Odată ce ai hotărât să-ţi faci propriul canal pe YouTube, fii conştient/ă că această ocupaţie îţi va solicită multă energie şi timp. Va fi nevoie să-ţi faci un program şi să dedici timp zilnic sau săptămânal pentru a crea videouri. În spatele fiecărui episod se ascunde multă muncă, chiar dacă aparent pare să nu fie ceva complicat. Cu timpul poate apărea și o adevărată dependență de lumea virtuală, care pur și simplu te poate absorbi și deconecta de viața reală.
2. Mesaje şi comentarii ostile
Noile prietenii pe care le vei lega pe Internet vor veni mână în mână cu mesaje cârcotaşe şi maliţioase la adresa ta. Fii pregătit/ă să auzi şi să citeşti pe lângă comentarii binevoitoare şi foarte multe critici şi atacuri. Odată ajuns/ă în spaţiul virtual eşti expus/ă considerabil la o doză mare de comentarii ostile şi neprietenoase.
3. Lipsa de intimitate
Odată ce ai acceptat să faci un vlog, fii gata să fii privat/ă şi de o anumită doză de intimitate. Unii vloggeri îşi etalează viaţa de zi cu zi: casa, ocupaţiile, prietenii, emoţiile, iar costul acestei activități este pierderea intimităţii. Viaţa şi personalitatea ta va fi în vizorul urmăritorilor tăi, care fie te vor aprecia, fie te vor critica.
4. Dacă nu te simţi confortabil în faţa camerei video, nu va fi distractiv
Nu oricine se simte confortabil în faţa unei camere video, mai mult, trebuie să vorbeşti convingător, să fii carismatic/ă şi să atragi publicul să te urmărească. Nu este o misiune dintre cele mai uşoare, aşa că trebuie să-ţi cunoşti atuurile fizice şi să pui accent pe ele, la pachet cu o bună dicţie şi un conţinut bine structurat. În caz contrar, nu va fi distractiv deloc.
5. Vloggingul poate fi ingrat
În goana după vizualizări, like-uri şi comentarii vine momentul când poţi să te plafonezi şi să te trezeşti că vlogul tău, pur şi simplu, nu mai adună urmăritori. Atunci are loc etapa în care fie te laşi de vlogging, fiind dezagămit/ă că efortul tău nu este suficient apreciat de public, fie continui, chiar dacă simţi un puternic sentiment de ingratitudine şi frustrare. Odată ajuns/ă în spaţiul virtual, trebuie să-ţi asumi acest risc.
Aici punem punct listei noastre de cinci avantaje şi cinci dezavantaje, deşi cu siguranţă ar mai fi şi alte argumente pro sau contra. Puteţi lasă mai jos un comentariu despre părerea voastră la acest subiect. Care este experienţa voastră în acest sens? Aţi decis sau nu să lansaţi un vlog?
Acest material este realizat în cadrul proiectului „Instrumente inovatoare de educație media pentru cetățeni bine informați”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Ambasadei Finlandei la București.