Tinerii, în mod special, sunt într-o goană continuă după dispozitive scumpe care, cred ei, le vor asigura cele mai reușite fotografii. Ei bine, este important ce dispozitiv folosim, dar și mai important este să cunoaștem regulile de bază care fac ca o fotografie să fie interesantă, misterioasă și „să spună o poveste”.
Dacă ești pasionat de fotografii sau ești pur și simplu activ pe rețelele sociale, te încurajăm să ții cont de următoarele tehnici.
Sursa: DW Akademie
1. Lumina
Lumina calitativă va face diferența dintre o fotografie reușită și una mai puțin reușită, chiar și atunci când nu ai suficiente cunoștințe. Cea mai puternică sursă de lumină pe care o avem este soarele. Culoarea și intensitatea luminii solare sunt însă diferite în funcție de momentul zilei – răsăritul, apusul și zilele înnourate sunt cele mai potrivite pentru fotografiat. La fel, dacă optezi să faci fotografii noaptea sau spațiul în care te afli nu este generos în lumină, folosește-o pe cea artificială albă.
Pentru început, te provocăm să experimentezi până observi diferența și ești curios să descoperi mai multe. Ține minte: lumina este totul într-o fotografie. Dacă nu ai lumină, nu ai imagine.
2. Regula treimilor
Funcția GRID din telefonul mobil reprezintă cele două linii orizontale şi două linii verticale care se intersectează și te vor ajusta să aliniezi corect obiectele în fotografie. Astfel vei obține o compoziție reușită, echilibrată și armonioasă, pentru că, la drept vorbind, compoziţia face diferenţa dintre o fotografie banală şi una la care privirea se oprește, care atrage.
Având cele patru linii afişate, te poţi folosi de REGULA TREIMILOR („the rule of thirds”, în engleză). Pentru a înţelege mai bine şi foarte pe scurt care e treaba cu acestă tehnică, urmărește acest video.
3. Focusul manual
Chiar și fotografii cu experiență apelează de cele mai multe ori la focusul manual. Te întrebi de ce? E simplu. Astfel, deții control maxim asupra imaginii pe care dorești să o scoți în evidență.
Un alt avantaj al focusului manual este că îți oferă claritate și scoate în evidență obiectul dorit în condițiile când lumina este slabă sau ceea ce vrei să fotografiezi este în mișcare. Telefoanele mobile au camera care „vede” cu unghi larg, iar în acest caz cel mai bun prieten îți va fi focusul manual. De exemplu: în cadru apar un cal, trei copaci, un câmp cu flori și trei oameni. Personajul principal care dorești să apară în fotografie este calul. În acest context, focusul manual va fi pe cal, iar celelalte obiecte vor fi pe plan secundar sau chiar în ceață.
Cum folosești focusul manual? Atinge cu degetul elementul de interes (de ex. calul) şi ţine apăsat pe el minim cinci secunde. Prin urmare, pe ecran va apărea o lăcățică.
Tot în acest context e bine să vorbim și despre formatul fotografiei.
Este important să cunoști de la bun început ce format alegi pentru fotografie. Acesta poate fi orizontal sau vertical. Pentru începători, formatul orizontal este cel recomandat, deoarece este ușor de integrat în orice publicație tipărită sau online.
4. Editarea
Trăim în era digitală şi facem fotografii digitale! Una dintre cele mai puternice aplicaţii de editare pentru telefon este Snapseed. Asta folosesc eu, de cele mai multe ori, şi asta este recomandarea mea pentru tine.
Este gratuită, intuitivă, are toate instrumentele de editare, o gamă foarte mare de filtre şi, foarte important, îţi dă posibilitatea să salvezi fotografia editată la dimensiunea ei originală. Urmărește tutoriale online pentru a înțelege mai bine cum poți folosi această aplicație.
5. Legenda fotografiei sau „caption”
De cele mai multe ori, legenda sau descrierea succintă a fotografiei reprezintă singurele cuvinte pe care le urmărește cititorul grăbit. De tine depinde ce informație vei reuși să-i transmiți.
O fotografie poate fi interpretată, dar o legendă o poate defini. Regula de aur în acest context este să scrii despre fotografie ceea ce nu se vede în ea, dar este important de știut și o face valoroasă. Îți recomand, drept exemplu, un reportaj fotografic realizat de o tânără din orașul Soroca, câștigătoarea concursului național Premiul Media pentru Tineri 2020.
Sursa: Centrul Media pentru Tineri
Fotografii mai bune înseamnă experienţă, iar experienţa înseamnă studiu, timp şi mii de fotografii realizate în încercarea să obţii rezultatele pe care le doreşti. Dacă vrei să descoperi mai multe, îți recomand un playlist Media Lab online, în limba română.
Autoare: Natalia Gribineț-Strogoteanu, Centrul Media pentru Tineri
Acest material este realizat în cadrul proiectului „Instrumente inovatoare de educație media pentru cetățeni bine informați”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Ambasadei Finlandei la București.