În ultimii ani, chiar și televiziunile mari apelează la Mobile Journalism, în care telefonul mobil este cel mai important instrument de lucru pentru jurnaliști și reporteri. Mereu la îndemână, accesibil și compact, telefonul mobil ține locul unei camere video sau/și al unui calculator. Iar faptul că se conectează la Internet, că poți să filmezi, să fotografiezi și să editezi direct cu ajutorul lui îl face și mai deosebit.
Odată cu dezvoltarea rețelelor sociale, mass-media și creatorii de conținut sunt într-o goană după audiență, iar cine postează primul/prima este în top (nu în toate cazurile, dar așa spune teoria). Poți atinge astfel de performanțe doar dacă ai în buzunar un telefon.
Adesea invocăm motivul că un telefon performant ne asigură conținut calitativ, lucru pe care vin să-l contrazic și să zic că și parametrii telefonului influențează calitatea unei fotografii sau a unui video, dar mai important este să cunoști câteva aspecte pe care să le respecți în procesul de filmare.
Iată care sunt acestea:
1. Atunci când îți propui să realizezi un video, primul lucru cu care începi este scenariul.
Este exact ca și în cazul când îți propui să mergi la cumpărături și notezi pe hârtie sau în telefon tot de ce ai nevoie. Acest lucru te va ajuta să ai claritate, să știi exact de ce cadre ai nevoie, unde să filmezi, ce detalii să scoți în evidență astfel ca mesajul să fie transmis clar.
2. După ce ai stabilit scenariul și ai definit mesajul pe care dorești să-l transmiți în video, gândește-te la platformele pe care vei publica filmulețul.
De ce este bine să știi asta înainte de filmări? Pentru că vei alege formatul potrivit, caracteristic platformei. Dacă alegi să-l publici și să-l promovezi pe Instagram sau Tik Tok, atunci vei apela la formatul vertical, iar dacă optezi pentru Facebook sau YouTube, atunci alegi formatul orizontal.
Dacă ți se întâmplă să nu cunoști pe ce platformă va fi publicat materialul video, îți recomand să filmezi cu telefonul fixat orizontal.
3. Stabilizarea telefonului este un alt aspect important în procesul filmărilor.
Acest lucru îți va garanta imagini clare, focusate și calitative. Osmo Mobile este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate stabilizatoare, de către fotografii amatori, datorită versatilității.
Dacă nu ai posibilitatea să-ți procuri un stabilizator fii pur și simplu creativ. În acest video ai putea găsi o soluție.
4. Sunetul este la fel de important într-un video ca și imaginea.
Atunci când filmezi cu telefonul, apelează la căști cu microfon sau ai grijă ca în spațiul unde filmezi să fie liniște. O altă soluție ar fi să folosești un telefon mobil sau un reportofon pentru înregistrarea audio a discuției pe care o vei suprapune ulterior peste imagine.
Echipament pentru jurnalismul mobil. Autor: Ion Dabija
5. KineMaster este una dintre cele mai populare și accesibile aplicații de editare video pentru telefoane mobile.
Aceasta are o mulțime de funcționalități. Îți permite să schimbi personalizarea sunetului apăsând pe butonul Audio sau să adaugi un voice-over la videoclip accesând butonul Voice.
Aplicația permite, de asemenea, să adaugi alte elemente, inclusiv animații, efecte, filtre etc. pe care le poți descărca direct din magazinul KineMaster.
După ce ai terminat de editat videoclipul, ai și opțiunea de a alege rezoluția de export. Aplicația permite exportarea videoclipurilor de până la 4K, ceea ce este excelent dacă ai un telefon care poate capta imagini 4K.
Cu toate acestea, versiunea gratuită a aplicațiilor adaugă adesea filigrane sau alte animații la videoclipul editat. Poți scăpa de ele achiziționând versiunea premium a aplicației.
Reține! Orice secvență video are un rol important – te ajută să-ți promovezi ideea. Dar înainte să începi filmările, găsește răspuns la întrebarea „Eu ce mesaj vreau să transmit?!”.
Succes și perseverență!
Autoare: Natalia Gribineț-Strogoteanu, Centrul Media pentru Tineri
Acest material este realizat în cadrul proiectului „Instrumente inovatoare de educație media pentru cetățeni bine informați”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Ambasadei Finlandei la București.