Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat pe 16 octombrie o instruire în format online pentru 24 de elevi și eleve din clasele gimnaziale și liceale, care vor să realizeze materiale video de calitate și să participe la concursul „Dezmințim falsurile și dezinformarea de pe rețelele sociale”. Instruirea și concursul sunt desfășurate în contextul Săptămânii Educației Media în Moldova, organizată de CJI în perioada 18-24 octombrie 2021. Natalia Gribineț-Strogoteanu, directoarea programului Educație Media de la Centrul Media pentru Tineri, a învățat elevii cum să utilizeze camera telefonului mobil pentru a crea conținut foto și video.
Pe parcursul instruirii, elevii și elevele au aflat care este importanța luminii, fundalului, compoziției sau ce presupune regula treimii în procesul de filmare sau fotografiere. De asemenea, participanții au învățat cum pot spune o poveste în cinci cadre, utilizând formatul TikTok, care este importanța unui scenariu și cum poate fi vizualizat mesajul pentru a avea un impact cât mai mare asupra publicului. Nu în ultimul rând, participanții au aflat care sunt cele mai accesibile programe de editare pentru smartphone-uri.
„Indiferent de produsul pe care îl creăm, acesta trebuie să fie unul de calitate, iar procesul trebuie să fie însoțit întotdeauna de răspunsul la câteva întrebări esențiale: de ce postez, pentru ce fac asta, care este mesajul pe care vreau să-l transmit publicului. În momentul în care veți avea răspuns la aceste întrebări puteți purcede la realizarea produsului propriu-zis”, a spus formatoarea.
Natalia Gribineț-Strogoteanu a evidențiat faptul că pentru a realiza un produs bun este necesar ca accentul să fie pus pe calitate și, bineînțeles, pe impact. „Scopul vostru este să creați conținut video pentru a putea participa la concursul lansat de CJI, în cadrul Săptămânii Educației Media, cu materiale de calitate și de impact, în care să vorbiți despre educație pentru media, dezinformare, manipulare. Subiectul este unul complex, prin urmare veți putea ajunge la public doar dacă veți crea conținut interactiv, interesant și de impact pe rețelele sociale”, este convinsă formatoarea.
Constantin Neghină, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” din mun. Bălți, este pasionat de fotografie și video, iar instruirea a constituit pentru el o oportunitate în plus de a afla lucruri noi despre posibilitățile de a crea produse video și foto cu impact. „Mi s-a părut foarte importantă regula celor cinci cadre în procesul de realizare a materialelor video, dar și întrebările la care trebuie să găsim răspuns într-un produs video de calitate: ce, cine, unde, cum. De asemenea, am înțeles că prezența unui cadru creativ în materialele video și schimbarea unghiurilor de filmare pot aduce materialului plus-valoare”, consideră elevul.
Beatrice Cebotari, elevă în clasa a VII-a la Liceul „Mihai Stratulat” din s. Boșcana, r-nul Criuleni, s-a arătat entuziasmată de faptul că a putut petrece timpul util și a învățat lucruri noi care o vor ajuta să creeze conținut foto și video de calitate. „Mă bucur că am reușit să aflu cum putem face o fotografie corectă, care este importanța luminii, fundalului și a focusării pentru redarea mesajului. De asemenea, am învățat că pentru realizarea unui produs video de calitate scenariul joacă un rol esențial”, a menționat eleva.
După instruire, elevii și elevele au posibilitatea să participe la concursul de materiale video „Dezmințim falsurile și dezinformarea de pe rețelele sociale”. Aceștia trebuie să filmeze și să monteze un material video în formatul platformei TikTok, care să reflecte tema concursului.
Materialul poate fi pregătit de un singur elev sau de o echipă din cel mult trei elevi, iar durata video-ului poate fi de 15, 30, 40 sec., dar să nu depășească 1 minut. Materialul trebuie să reprezinte munca și ingeniozitatea elevului/ei și să nu fie un plagiat.
Produsul video trebuie prezentat în format .mp4. Încurajăm elevii să realizeze materiale video în format TikTok, dar distribuite și promovate și pe Facebook sau Instagram.
Realizarea materialelor la tema „Dezmințim falsurile și dezinformarea de pe rețelele sociale” va ajuta elevii să analizeze critic informația, să cerceteze sursele, să le identifice pe cele veridice și să-i ghideze pe semenii lor pentru a nu se lăsa influențați de acest fenomen.
Participanții la concurs vor expedia pe adresa de email comunicare@ijc.md, până la data de 29 octombrie 2021:
- Materialul video anexat la mesaj;
- Titlul materialului;
- Informații despre autor/i: numele, prenumele, instituția în care învață, clasa.
Regulamentul concursului poate fi consultat AICI.
Premii: Cinci dintre cele mai ingenioase materiale vor fi menționate cu premii semnificative.
Elevii pot publica materialele expediate la concurs pe paginile lor de TikTok, Instagram sau Facebook folosind hashtagul #SEM2021.
Concursul este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).