De șase ani, disciplina opțională Educație pentru media este parte a programei școlare, timp în care peste 16.200 de elevi și eleve de pe întreg teritoriul țării au învățat cum să se comporte în mediul online, ce înseamnă să gândești critic sau cum să devii un creator de media responsabil. Ghidați de profesori, aceștia și-au dezvoltat noi competențe media, au devenit mai siguri în mediul online și mai motivați să gândească critic în orice circumstanțe.
Anul de studii 2022-2023 este al șaselea an în care disciplina Educație pentru media este predată în școlile din Republica Moldova. De șase ani susținem cadrele didactice să fie parte a inițiativei prin care promovăm consumul conștient de informații și importanța unei culturi media care să corespundă cerințelor și provocărilor secolului XXI. În șase ani, am reușit să ne facem tot mai mulți aliați în rândul profesorilor, elevilor și părinților, care au conștientizat că educația media este, într-adevăr, o necesitate. În anul de studii 2022-2023, 131 de pedagogi, care și-au dezvoltat competențe media cu ajutorul CJI în anii precedenți, au predat disciplina opțională Educație pentru media unui număr de 4,319 elevi din 105 școli de pe întreg teritoriul țării. Tradițional, la finalul anului de studii, tragem linia și trecem în revistă cele mai importante activități pe care le-am organizat pe parcursul anului.
Educația pentru media – prioritate în școala mea
În 2022, am continuat să promovăm cultura media în scoală și am desemnat câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”, organizat atât în rândul instituţiilor de învăţământ preuniversitar în care în anul de studii 2021-2022 s-a predat disciplina opţională Educaţie pentru media, cât și în rândul școlilor în care această disciplină nu este, deocamdată, pe lista obiectelor de studiu. 12 instituții selectate și-au prezentat activitățile organizate timp de șase luni în fața colegilor și membrilor juriului în cadrul unui eveniment desfășurat la Chișinău pe 3 iunie. La final, au fost desemnați patru câștigători care au primit în dar câte un colțișor de educație media, iar elevii au acum acces la un spațiu confortabil, unde pot desfășura diverse activități de promovare a gândirii critice. Pentru că lucrurile bune și utile trebuie continuate, în septembrie 2022 am lansat a treia ediție a acestui concurs, tot pentru două categorii – școli în care se predă și în care nu se predă Educația pentru media. La această ediție a competiției s-au înscris în total 32 de instituții de învățământ, dintre care 19 școli în prima categorie și 13 școli în a doua. Comisia de evaluare a selectat alte 12 echipe care au avut la dispoziţie şase luni, în perioada 1 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023, și un suport financiar în valoare de 300 de euro, pentru a desfăşura activităţi de promovare a culturii media.
Săptămâna Educației Media
Tradițional, în luna octombrie am dat startul Săptămânii Educației Media, un eveniment dedicat promovării culturii media în școală. În cadrul celei de-a cincea ediții a Săptămânii Educației Media în Moldova, desfășurată în perioada 19-25 octombrie 2022, au fost organizate diverse activități de promovare a educației media, precum dezbateri, lecții publice, mese rotunde, ședințe cu părinții, întâlniri cu jurnaliștii, discuții pe marginea Serialului „Educație pentru media”, realizat de Teatrul de păpuși din s. Brînzenii Vechi, r-n Telenești. De asemenea, au fost desfășurate concursuri și expoziții de postere, jocuri și quiz-uri. Toate activitățile au avut loc sub îndrumarea profesorilor cursului Educație pentru media și s-au petrecut atât în timpul lecțiilor la această și alte discipline, cât și în afara orelor de studii. Tot în contextul acestui eveniment, am anunțat două competiții – un concurs de eseuri la tema „De ce îmi place Educația pentru media?”, pentru elevii claselor primare, și un concurs de materiale video la aceeași temă pentru elevii claselor gimnaziale și liceale. Formarea online „Cum transformăm o idee într-un material video de calitate?” a ajutat 20 de elevi și eleve să înțeleagă mai bine ce presupune conceptul de educație media și cum poate fi creat conținut video de calitate care să reflecte această tematică. În total, am recepționat 53 de materiale, 46 dintre care au fost eseuri, iar 7 – materiale video. Am analizat minuțios materialele expediate la concurs și am oferit cinci premii elevilor de la treapta primară și trei premii elevilor de la treptele gimnazială și liceală, în cadrul evenimentului de premiere, desfășurat în format online pe 25 noiembrie.
Spectacolul PikPok.online@guguță
În 2022 am reușit să aducem în scenă „Lupul Manipulator”, datorită spectacolului PikPok.online@guguță. Premiera spectacolului a avut loc la Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” din Chișinău, pe 27 noiembrie, cu ocazia celor 30 de ani de activitate ai teatrului. Spectacolul, atât în limba română, cât și rusă, face deja parte din repertoriul teatrului, iar până acum sute de copii de grădiniță sau din clasele primare l-au vizionat și au aflat că Internetul este plin de capcane. Lupul nostru, care s-a vrut un troll adevărat, îi învăța să pună preț pe prieteniile reale, și nu pe cele virtuale. Ideea spectacolului s-a născut încă în 2019, înainte de pandemie, la scurt timp după ce am tradus în limba română povestea „Un click din colți sau Lupul Manipulator”, scrisă de Solvita Denisa-Liepniece. Ideea a prins viață datorită colaborării cu Teatrul „Guguță” și Asociația „Talinka”, mai întâi în versiunea online, iar acum și pe o scenă adevărată.
Noi manuale tipărite
Pentru că manualele de Educație pentru media se epuizează rapid, în 2022 am tipărit un nou lot de 1.000 de exemplare pentru treapta de gimnaziu. Astfel, numărul total al manualelor tipărite în perioada 2017-2022 la toate cele trei trepte de studii depășește cifra de 15.000 de exemplare. Manualele sunt disponibile și în format electronic și pot fi accesate pe platforma Educaţia Mediatică.
Traininguri de Educație pentru media
În lunile aprilie și mai 2023 am desfășurat două programe noi de instruire în domeniul Educației pentru media, oferind șansa unui număr de 41 de profesori și profesoare să-și dezvolte competențele media și să conștientizeze că „disciplina Educație pentru media pune la dispoziția elevilor instrumentele necesare care îi ajută să-și dezvolte simțul critic”. Pe parcursul programului de formare, participanții şi-au dezvoltat competenţele de predare a disciplinei Educaţie pentru media la treapta de liceu în baza conţinutului curriculumului şi manualului, exersând totodată diverse tehnici de predare a subiectelor incluse în programul de studiu. Din 2017 și până în prezent, prin programele noastre de formare au trecut 647 cadre didactice, care reprezintă toate cele trei trepte de învățământ – primar, gimnazial și liceal.
Educația pentru media – în școlile cu predare în limba rusă
În 2022 ne-am stabilit drept obiectiv ca disciplina opțională Educație pentru media să ajungă în mai multe școli cu predare în limba rusă. Iată de ce am decis să-i facem aliați pe directorii și directorii adjuncți din cadrul școlilor respective din nordul și sudul țării. Am invitat 40 de reprezentanți ai administrațiilor din aceste instituții de învățământ să participe la două ateliere de educație media pe care le-am desfășurat la Bălți și la Taraclia. Împreună cu experta Natalia Grîu le-am vorbit participanților despre cât de importantă este educația media în secolul XXI, despre provocările și perspectivele acestui domeniu și i-am încurajat să asigure predarea în școala lor a disciplinei opționale Educație pentru media. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate, iar în anul de studii 2022-2023 Educația pentru media este predată în 19 instituții de învățământ cu predare în limba rusă de pe întreg teritoriul țării.
Podcastul cuMINTE – explicații simple despre probleme complexe
La sfârșitul fiecărei luni am scos din studio câte o nouă ediție de Podcast cuMINTE, podcastul care, pentru al doilea an, a rămas primul și singurul din țară despre dezinformarea din media, tehnici de manipulare și știri false. În cele 12 episoade le-am explicat ascultătorilor noștri ce înseamnă și de ce sunt periculoase inocularea, omisiunea, zgomotul informațional, discursul de ură, propaganda pe timp de război, deepfake-ul; de ce este importantă alfabetizarea mediatică a persoanelor în etate; cum ar trebui să abordeze presa minoritățile sau minorii și de ce este crucial să respecte normele deontologice. Ne-au ajutat în acest sens numeroși experți, jurnaliști și cercetători din Republica Moldova și din afara țării. Cu ajutorul podcastului, reușim să aducem în căștile celor pasionați de conținut audio explicații simple despre probleme complexe, contribuind astfel la creșterea alfabetizării media, în special, a tinerei generații. Filtrează cuMINTEa trează! este îndemnul căruia îi rămânem fideli și de-acum încolo.
Concursul pentru liceeni „Podcastul cuMINTE te provoacă să gândești critic”
După două sezoane de Podcast cuMINTE am provocat elevii și elevele de la treapta de liceu să-și testeze cunoștințele în domeniul educației media. Astfel, i-am încurajat să se înscrie la concursul „Podcastul cuMINTE te provoacă să gândești critic”. Liceenii au avut misiunea să asculte toate edițiile de podcast și să răspundă la un șir de întrebări legate de educație media. Pe 11 februarie concursul a reunit la Chișinău 15 tineri și tinere din mai multe localități ale țării, care și-au testat cunoștințele în cadrul a trei etape, oferind răspunsuri la întrebări ce vizează conținutul Podcastului cuMINTE: Ce este gândirea critică și cum ne ajută aceasta în viața de zi cu zi?; De ce e important să ne informăm din mai multe surse?; Ce este și ce oferă podcastul cuMINTE celor care îl ascultă și de ce nu ar trebui să ratăm nici o ediție a acestuia? De asemenea, participanții au avut sarcina să susțină un discurs public prin care să ne convingă de ce este important să ascultăm podcastul cuMINTE. La final, trei câștigătoare au fost premiate cu câte un laptop.
Un nou Memorandum de Înțelegere cu Ministerul Educației și Cercetării
În luna decembrie 2022, împreună cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova am reînnoit angajamentul de a promova disciplina opțională „Educație pentru media” prin semnarea unui nou Memorandum de Înțelegere. Documentul a fost semnat de directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, și Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală. Potrivit documentului, părțile vor depune eforturi pentru a extinde aria de predare a „Educației pentru media” în școală, prin instruirea profesorilor și organizarea activităților de educație media pentru a promova gândirea critică în societate. Un nou angajament asumat de către părți în noul Memorandum vizează procesul de integrare a conceptelor de educație media în cadrul disciplinelor de bază.
Educație pentru media – abordare integrată
După ce în anul 2022 am consultat experiența României, Lituaniei și Ucrainei în ceea ce privește includerea conceptelor de educație media în cadrul disciplinelor de bază și am lansat un document strategic (Foaie de parcurs) care stabilește etapele pe care trebuie să le parcurgă țara noastră în acest sens, în 2023, în parteneriat cu DW Akademie am lansat un proiect care va susține pilotarea abordării integrate a Educației pentru media în școli. Astfel, în următorii trei ani, va fi pilotată această inițiativă, fundamentată și pe experiența altor state unde, la nivel de sistem educațional, componenta de cultură informațională și educație media este integrată în programele școlare. Pentru fiecare an de studiu din cei trei ani de proiect, CJI va identifica câte 10 instituții de învățământ și va selecta câte două cadre didactice din fiecare școală care, urmare a unui program complex de formare, vor pilota integrarea conceptelor de educație media în cadrul disciplinelor din Aria Limbă și Comunicare (limba română și limba engleză).
Rubrica PEÎNȚELES
În 2022, portalul Mediacritica, prima platformă din Republica Moldova orientată spre educarea consumatorilor de media, a lansat o rubrică nouă – PEÎNȚELES, care oferă explicații ale unor termeni și fenomene din spațiul informațional, ce ne vizează pe toți zi de zi. Astfel, pentru a înțelege mai bine actualitatea informațională în care trăim, încurajăm consumatorii de media să adreseze echipei Mediacritica întrebări la tematica propagandei, dezinformării, falsurilor, manipulării din presă și altor subiecte ce țin de educația mediatică. Promitem să răspundem la timp, exhaustiv, profesionist și să explicăm pe înțelesul tuturor termeni din domeniul educației media. Apropo, mulți profesori valorifică din plin conținutul acestei rubrici în cadrul lecțiilor de Educație pentru media.
Educaţia pentru media: alege disciplina care te ajută să gândești critic!
Până în luna septembrie 2023, profesorii împreună cu părinţii şi elevii au posibilitatea să aleagă disciplinele opţionale pe care școlarii le vor studia în anul de învăţământ 2023-2024. Am lansat deja o invitație profesorilor și profesoarelor să ne pășească pragul pentru a le pune la dispoziție setul de manuale de care au nevoie ca să învețe elevii ce înseamnă să gândești critic. De asemenea, vă încurajăm să aflați 5 motive care v-ar determina să optați în favoarea disciplinei Educație pentru media în școală.
Vă îndemnăm și în continuare să urmăriţi platforma educatia.mediacritica.md, unde vom publica și de acum încolo materiale utile consumatorilor de media de toate vârstele.
Centrul pentru Jurnalism Independent organizează activităţi de educaţie media în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, susţinut de Deutsche Welle Akademie şi finanţat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M)”, realizat în parteneriat cu Internews şi finanţat de USAID, UK, în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituţiile media de limbă rusă independente şi pentru eforturile în domeniul Educaţiei media”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, în cadrul proiectului, precum și în cadrul proiectului „Promovarea educației media în rândul cetățenilor prin conținut media de calitate”, implementat cu sprijinul Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).