Dorina Vacari este profesoară de limbă engleză, grad didactic superior, la IP Gimnaziul nr. 2 din orașul Drochia. Se dedică cu pasiune și entuziasm vocației sale. Este mereu în căutare de noi oportunități pentru a-și perfecționa competențele de predare și de a aduce cele mai bune practici în sala de clasă. Din această motivație puternică a apărut și interesul față de Educația pentru media: „Am aflat pentru prima dată despre educația media din spoturile de promovare a disciplinei opționale Educație pentru media pe rețelele sociale și din postările colegelor mele care predau această disciplină. Ulterior, am urmat alte programe de dezvoltare profesională, care mi-au oferit o înțelegere mai profundă a ceea ce este Educația pentru media și de ce este aceasta necesară în școală”.
În septembrie 2023, Dorina Vacari a fost desemnată drept una printre câștigătoarele concursului „Educația pentru media – prioritate în școala mea”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). „Am observat cât de importantă este educația media în societatea de azi și am înțeles cât de mult influențează felul în care elevii asimilează informațiile, iau decizii și interacționează cu lumea din jur. Iată de ce am participat la concurs, din dorința de a aduce beneficiile educației media în școală și de a-mi ajuta elevii să devină consumatori critici ai informațiilor din presă”, potrivit ei.
Dorina Vacari mărturisește că instituția pe care o reprezintă a aplicat de trei ori la acest concurs, iar a treia încercare fost una cu noroc, proiectul depus de ea fiind preselectat. Au urmat șase luni intense de muncă, cu activități diverse pentru mici și mari: seminare, jocuri interactive și întâlniri cu jurnaliștii locali, toate adunându-se într-un portofoliu impresionant. Au muncit toții elevii și aproape întreg colectivul didactic. „Am reușit să instruim atât elevii, cât și părinții și cadrele didactice privind importanța dezvoltării abilităților de gândire critică și de evaluare a informațiilor media. Colaborarea noastră cu mass-media locală și liderii comunitari a consolidat legăturile dintre școală și comunitate și a adus educația media în centrul atenției. Fără îndoială, acest concurs reprezintă o cale excelentă de a promova educația media în școală, dar și în comunitatea locală”, adaugă profesoara.
Dorina Vacari mai spune că participarea la acest concurs i-a consolidat eforturile de a le oferi elevilor o educație de înaltă calitate, de a-i pregăti să navigheze în siguranță și să aleagă cu discernământ sursele de informare într-o lume complexă, bogată în informații și media. Iar pentru cei care ezită să aleagă educația pentru media, ea vine cu o recomandare: „Încurajez cadrele didactice să includă Educația pentru media în programele lor de predare, deoarece consider ca reprezintă un element fundamental în pregătirea elevilor pentru a naviga cu succes și în siguranță în mediul complex al informațiilor și al mass-mediei”.
Evenimentul final de premiere în cadrul concursului „Educația pentru media – prioritate în școala mea” s-a desfășurat la Chișinău pe 2 septembrie 2023. Concursul a fost lansat în 2021 de CJI, pentru a susține și încuraja profesorii din diferite regiuni ale țării să desfășoare diverse activități de educație media și a contribui, astfel, la dezvoltarea spiritului critic al elevilor.
Concursul a fost organizat de CJI și Ministerul Educației și Cercetării în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).