Video

Spot video Etica jurnalistică e mai presus de ceea ce zice „șeful” – spune NU știrilor false!

Spotul video cu genericul „Filtrează informația!” îi îndeamnă pe consumatorii de media să nu se lase manipulați de știrile false. Spotul este construit din trei secvențe: un actor care primește aplauze la final de spectacol, doi bucătari care fac mâncare și un angajat care instalează un brad în oficiu. Toate personajele din spot, deși au de făcut un lucru concret, urmăresc un singur scop: vor cu tot dinadinsul să-i facă pe plac șefului, chiar dacă acesta are cerințe inadecvate.

Spotul face o paralelă dintre aceste personaje și jurnaliști, mulți dintre care se conduc de indicațiile „șefilor”, ignorând principiile etice și deontologice. Astfel, informația nu mai este prezentată echilibrat, din cel puțin două surse independente și nici nu se mai face distincție dintre fapte și opinii. La final, autorii spotul îi sfătuiesc pe consumatorii de media să fie precauți, să nu lase manipulați de știri și să filtreze orice informație.

Video

Spot video Îndemnul CJI: mișcați antena tv, mai sunt și alte știri!

Mai  sunt și  alte știri de văzut. Mai caută, ca să fii mai  bine  informat acesta este mesajul unui  nou clip video lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).  În spot apar  îndrăgiții actori Sergiu  Finiti și Eugenia Butnaru, care, prin exemplul propriu, îndeamnă consumatorii de media să-și diversifice sursele de informare, pentru că numai în acest fel își pot crea o impresie corectă despre ceea ce se întâmplă în realitate.

Video

Spot video Presa transmite informații, nu zvonuri și falsuri!

O prezentatoare care relatează în direct o știre falsă; un om de afaceri etichetat ca „speculant” de presă; câteva zeci de protestatari care devin apoi mii — acestea sunt câteva mostre de manipulare care au constituit subiectul unui nou spot video realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Spotul îi atenționează pe consumatorii de media despre tehnicile de manipulare la care recurg jurnaliștii pentru a denatura realitatea. Etichetarea, manipularea prin imagini sau omisiunea sunt câteva tehnici prin care oamenii pot fi păcăliți de către jurnaliști.

La final, autorii spotului îi sfătuiesc pe oameni să fie precauți și să nu se lase induși în eroare de informațiile neverificate, zvonuri și alte informații false difuzate în presă.