Mai multe portaluri de știri relatau, la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, despre o fetiță de doi ani din Marea Britanie care și-a fotografiat mama când ieșea din duș și a trimis imaginile nud cu ea contactelor din telefon, inclusiv unor colegi de serviciu și de facultate. În momentul în care a primit un mesaj de la o colegă care îi spunea „mulțumesc pentru nud”, femeia și-a dat seama ce făcuse micuța, dar era prea târziu. Ea a fost nevoită să-și ceară scuze pentru acest incident care, deși neintenționat și nechibzuit, reprezintă în sine o formă de sexting.
Ce este sextingul și cum se manifestă?
Sextingul are loc atunci când fotografii sau filmulețe video cu un conținut sexual explicit, provocator sau care conțin nuduri sunt transmise altor persoane, prin mesaje de tip text. Se consideră sexting și distribuirea sau redistribuirea imaginilor de acest fel în format electronic.
Chiar dacă, la prima vedere, sextingul pare o modalitate distractivă de a flirta sau de a atrage atenția cuiva, fotografia odată expediată scapă de sub controlul sursei și, ajunsă în spațiul virtual, poate fi postată pe diverse website-uri. Fotografiile cu conținut sexual explicit pot deveni un instrument de urmărire, hărțuire sau șantaj. În alte cazuri, imaginile sau materialul video pot ajunge să fie publicate pe site-uri pornografice sau pe paginile web frecventate de pedofili.
Potrivit unui studiu realizat de EU Kids Online în 19 țări europene și publicat în februarie 2020, unul din patru copii de 11-17 ani au primit cel puțin o dată mesaje cu caracter sexual în ultimele 12 luni. Studiul s-a bazat pe date colectate din toamna lui 2017 și până în vara lui 2019. Acesta arată că în state precum Franța, Serbia sau Portugalia, băieții primesc mai multe mesaje cu caracter sexual decât fetele (cu o diferență de 13%). Pe de altă parte, în Finlanda, Germania și Lituania, fetele raportează experiențe similare cu o diferență de procentaj de 13%, 10% și, respectiv, 6%. De asemenea, un studiu ce a vizat circa 110 000 de adolescenți din toată lumea arată că unul din șapte tineri expediază astfel de mesaje, iar unul din patru – le recepționează.
Sextingul poate provoca traume psihologice și emoționale
Acest schimb de mesaje în rândul adolescenților poate provoca traume psihologice. Fii atent cui trimiţi fotografii cu tine! Mesajele cu caracter sexual pot avea consecințe traumatizante și pot cauza de la jenă și umilință, până la izolare socială, agresiune și hărțuire. Victimele devin vulnerabile, fiind stresate și speriate de comentariile răutăcioase ale colegilor de clasă sau cunoscuților.
În cazul adolescenților, uneori, momentul despărțirii de iubit sau iubită poate fi urmat de publicarea fotografiilor intime, drept răzbunare, fenomen cunoscut ca „revenge porn”. Așadar, când te gândești să-i trimiți iubitului sau iubitei o fotografie intimă cu tine, ia în calcul mai întâi faptul că v-ați putea despărți la un moment dat.
Material video pe tema educației media, câștigător al concursului desfășurat în cadrul Săptămânii Educației Media 2019.
Ce pot face părinții?
Cercetătorii recomandă părinților să nu dispere atunci când descoperă astfel de mesaje și să discute sincer cu copiii despre sexualitate, consimțământ, pericolele din mediul online și cum să facă față presiunii de grup. Tinerii trebuie atenționați că, odată ce apasă „Trimite”, nu mai dețin control asupra propiilor mesaje sau imagini, cine le vede sau cum le utilizează. Astfel, prudența și discernământul critic înainte de a transmite pe cale virtuală orice mesaj, mai ales unul cu caracter sexual, reprezintă cel mai bun mijloc de apărare în fața unor pericole online.
Află mai multe despre abuzul sexual în mediul virtual în manualul Educație pentru media (clasa X / XI).
Acest material este realizat în cadrul proiectului „Instrumente inovatoare de educație media pentru cetățeni bine informați”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Ambasadei Finlandei la București.
Sursa foto: Freepik